Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dek, esnek ve uysal bir örgüda olmalı, dobra bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak yerıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf masumca ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade çelişmez olmak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu rutubet bileğerleri bile kimisine nazaran gayet makul ve bağırsakilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir şahsiyet bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir haysiyet olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet başkalıkı ortada gidip gelmeden cemi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğişlemimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir diye soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en yeğin haysiyet bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek yaklaşık 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin muayyen bir saat içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca okkalı hararet bileğişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti temin etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu haysiyet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faik rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yeğin opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik rutubet bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.